Yhdistyksemme on antanut lausunnon MMM:n valmistelemasta asetuksesta tuotantokaniinien hyvinvoinniksi. Pidämme tärkeänä saada pikaisesti sääntelyä kanien kasvatukseen tuotantotarkoituksessa, jotta meillä voidaan välttää kaupallisessa kasvatuksessa yleisesti esiintyvät eläinsuojeluongelmat. 

Asetuksessa on lähtökohtaisesti tavoiteltava eläimille parasta mahdollista hyvinvoinnin tasoa jo uuden eläinten hyvinvointilain perusteella. Suomella on tässä erinomainen tilaisuus näyttää esimerkkiä siitä, miten ajantasaiset ja kunnianhimoiset vaatimukset eläinten hyvinvoinnista tukevat myös kaupallisen kasvatuksen tavoitteita.

Yhdymme lausunnossamme SEY Suomen eläinsuojelun esittämiin näkökohtiin. Pidämme asetusluonnosta monin osin edistyksellisenä, mutta sitäkin valitettavampana näemme esityksen tilavaatimuksista.

Pienet häkit eivät sovi kaneille – ja ovat lainvastaisia

Asetukseen ehdotetut minimitilavaatimukset ovat vähimmillään vain 0, 35 m2 kania kohden ja yksittäiskasvatuksessa 0,70 m2. Tällaiset mitat eivät ole lähellekään riittäviä täyttämään edes eläinten hyvinvointilain vaatimuksia eläinten hoidosta ja pitopaikasta.  Laki edellyttää, että eläimillä on mahdollisuus tyydyttää liikunnantarpeensa ja ”toteuttaa liikkumiseen, leikkiin, lepoon, kehonhuoltoon, syömiseen, ravinnon etsintään ja ympäristön tutkimiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyviä olennaisia käyttäytymistarpeitaan”. Eläintä ei saa pitää pienessä häkissä tai vastaavassa tilassa muuten kuin ”tilapäisestä ja hyväksyttävästä syystä”.

EU:n ruokavirasto EFSA:n mukaan kanien hyvinvointi on heikoimmillaan perinteisessä häkkikasvatuksessa. Lisäksi EU-kansalaiset ja komissio ovat tukeneet eläinten häkkikasvatuksen kieltoa kannattamalla End the Cage Age -aloitetta. Suomen ei pidä sallia kanien tehdasmaista kasvatusta, vaan kieltää kaikkien eläinten häkkikasvatus meillä sopivalla siirtymäajalla.

Teurastuksesta

Tällä hetkellä säädökset sallivat kymmenien tuhansien kanien jättilat ja jopa 20.000 kanin kotiteurastuksen ja lihojen myynnin tilalta suoraan kuluttajalle vuosittain.  Näin suuria tuotantolaitoksia ei pitäisi perustaa, sillä niissä on haasteellista turvata eläinten hyvinvointi.  Joka tapauksessa kanitiloilla vaaditaan erityisosaamista niin kanien hoidossa kuin teurastuksessa kanien stressiherkkyyden vuoksi. Tämä edellyttää kriteerejä ja näyttöä kelpoisuudesta.

Kuvassa lemmikkinä elelevä Belgianjätti Jone, jota ei häkissä pidetä koskaan

Lausunto kokonaisuudessaan (pdf-tiedosto)